Mobilt bredband översålt! Kapaciten tryter semestertid bland semesterfirare 2011

uppdaterat 120517

Mätningar 2012 börjar med lite bättre fart

Mobila bredbandet för Telia  har dålig fart 2011- 3g kapacitetn tryter på semesterorter. Via Telias support fick jag ingen förklaring men när jag skickade mina mätvärden till media blev det  raka besked att 3G inte räcker till i år på semesterorter med många sommargäster.

Kvaliteten på det mobila internet mäter jag regelbundet sen 2009 nära Saxemara Blekingekusten 56,1527 N 15,2133 E

Om  medelhastigheten  nedladdning (Med: i diagram nedan )   är under 2 Mbit/s  blir det med jämna mellanrum störningar i video, Youtube, SVTplay,webradio och långsamma nedladdningar på websidor med bilder.

2011 ligger värdet under 1 Mbit/s under semesterperioden som ger regelmässiga störningar  när man än är uppkopplad under dagen och kvällen och det blir riktigt dåligt vid dåligt väder

Störningarna uppträder då 3G signalen försvinner ( ransoneras när för många påkopplade genom att sändaren  minskar täckt yta!) och internet plötsligt tappar farten- man får då surfa med 2G(edge)  i bästa fall men inte ens det brukar räcka till utan det blir ofta bara via GSM som är rena ”fästigen” som på telefonmodemtiden-

Hastigheten varierar kraftigt hela tiden när många är påkopplade och tidvis blir det tvärstopp. Se den stora mängden mätdata som ligger nära 0 nedan.
Bilden med aktuella mätdata uppdateras regelbundet under sommaren.

Delanalys början av juli 2011 som gjorde att jag började inse sambanden- 3g kapaciteten  räcker inte till 2011 i denna semesterregion.

Tidigare år samma mätställe betydligt högre genomsnittsfart på internet Med ca 2 Mbit/s

Anm Telia strypt -överskred 5Gb max avtalad nedladdning 2009 25/7 och fick fästig resten av månaden

Anledningen till störningarna 2011 är  den explosionsartade utvecklingen av försäljning av smartphones tex  Iphones så att 3G sändarna inte hinner med. Man säljer och säljer abonnemang men kan inte leverera det man lovar!

Anm

Hemma i Lund är det full fart skönt att surfa t efter det sega Teliamobile  i Blekinge ( inte mobilt utan via fiberkabel…men dj-t skönt…man blir frustrerad på marknadsföringen ” ta med bredbandet på semestern…

 

 

3 tankar på “Mobilt bredband översålt! Kapaciten tryter semestertid bland semesterfirare 2011

  1. bengt39

    Inte ens låsning på 3G hjälper Lars då det är så många påkopplade vid dåligt väder att 3G sändarna minskar täckningsområdet för att hänga med. Då få vi som bor i utkanterna (jag 3 km ifrån närmaste Telia 3G sändare ) bara ”fästig# det som fanns på telefonmodemtiden” dvs bara 50 kanske 100 kbit/s – riktigt dåligt skött av Telia som bara verkar sälja abonnenemang men inte kan leverera!

    Gilla

    Svara
  2. Pingback: Internet via 3G i båten – förläng med WLAN | PimpMyBoat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s